![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|
![]() |



![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|
![]() | ![]() |
Hond
Aanschaf

Bij de aanschaf van een pup komen een aantal belangrijke zaken kijken. U heeft misschien weleens gehoord van broodfokkers. Het is erg lastig om hier onderscheid te maken tussen een goede fokker en een broodfokker, zij weten de mensen prima om de tuin te leiden. Gelukkig zijn er instanties die zich hiermee bezig houden en die verschillende tools hebben ontwikkeld om te gebruiken wanneer u een pup wilt aanschaffen. Stap 1 is het bepalen van het soort hond. De verschillende soorten honden zijn ontstaan doordat er vroeger geselecteerd werd op de eigenschappen van die hond. Jagers wilden graag honden die het wild opstoten, ophalen of nadat het aangeschoten was opspoorden. Boeren daarentegen wilden graag honden die het vee bij elkaar hielden en beschermden tegen wolven en beren. Zo zijn de verschillende rasgroepen ontstaan, waarin de rassen zijn onderverdeeld die bepaalde eigenschappen met elkaar gemeen hebben. Wanneer u weet welke eigenschappen in een hond u aanspreken, kunt u kijken welke rassen u aanspreken. De rassen variëren van klein naar groot en van langharig naar kortharig. Heeft u een ras voor ogen dat u aanspreekt dan kunt u contact opnemen met de rasvereniging en eens bij een open dag of show gaan kijken en eigenaars van het ras spreken. Dit zijn de ervaringsdeskundigen en kunnen u alle voor- en nadelen van het ras vertellen. Wellicht zijn er ook fokkers aanwezig op zo'n dag waar u kennis mee kunt maken. Bent u overtuigd dat het ras bij u en uw gezin past en u heeft een klik met een fokker, dan kunt u een aanvraag doen voor een pup. Of misschien spreekt het u meer aan om een hond uit bijvoorbeeld de herplaatsing te nemen.
Het is natuurlijk ook mogelijk om een rashond zonder stamboom te nemen. Echter worden er via een rasvereniging vaak verschillende eisen gesteld aan het fokken van een nestje met betrekking tot gezondheid(sonderzoeken) van de ouderdieren, de kennis van de fokker en de situatie waarin de pups geboren worden en zullen opgroeien. Wanneer u een pup koopt bij een particulier nestje is het vaak moeilijker te achterhalen of deze zaken ook in acht worden genomen.
Sommige mensen prefereren een kruising boven een rashond. Ook hierbij is het belangrijk om u te beseffen tussen welke rassen het een kruising betreft. U kunt dan van alle rassen de eigenschappen terug verwachten in de pup. Ook kan de hond groter of juist kleiner uitvallen dan gehoopt of gedacht.
De laatste tijd worden er veel honden uit het buitenland geadopteerd. Het is natuurlijk een mooi streven om iedere hond een beter leven te gunnen. Belangrijk is wel om u te realiseren dat de hond uit de vertrouwde omgeving wordt gehaald waar hij/zij zich helemaal op aangepast had en zich opnieuw moet aanpassen aan de situatie in Nederland. Niet alle honden uit het buitenland zijn even goed gesocialiseerd en kunnen gedragsproblemen ontwikkelen, wanneer zij niet goed worden begeleid bij de aanpassing in Nederland. Ook kunnen honden uit het buitenland ziektes bij zich dragen die in Nederland niet voorkomen. Ons advies is om een hond te adopteren via een stichting die u ook na de adoptie kunt blijven begeleiden.
De volgende internetpagina's kunnen u helpen aan informatie en het maken van een keuze bij de aanschaf van een hond:
- LICG: de aanschaf van een hond
- LICG: ontmasker de foute fokker
- LICG: rashondengids
- Raad van Beheer: fairfokbeleid
Twijfelt u over de aanschaf van een pup of over de fokker waar u contact mee heeft? Neemt u dan gerust contact op. Wij denken graag met u mee en kijken soms met een andere blik naar de omstandigheden waarin gefokt wordt. Enerzijds kunt u dan gerustgesteld worden, anderzijds kunnen teleurstellingen worden voorkomen.
Vaccinatie
Door middel van vaccinaties (inentingen) worden honden preventief beschermd tegen een aantal besmettelijke ziektes. Voorafgaand aan de vaccinatie wordt uw hond bij ons lichamelijk onderzocht en wordt besproken welke vaccinaties voor uw hond raadzaam zijn. Deze verantwoorde aanpak is de reden dat wij de vaccinaties altijd in combinatie met een consult uitvoeren. Welke vaccinaties het beste gegeven kunnen worden, hangt af van de omstandigheden van elke individuele hond. Wij zijn tegen het overmatig/onnodig vaccineren van honden en vaccineren daarom op maat.
De kern van het vaccinatie-programma bestaat uit de vaccinatie tegen 3 zeer gevaarlijke ziektes: De ziekte van Carré (Hondenziekte/Canine Distemper), Parvo en Besmettelijke Leverziekte (Canine Adenovirus). Elke hond dient ongeacht de leefomstandigheden tegen deze ziektes te worden gevaccineerd.
Naast de kern-vaccinaties kan er worden gevaccineerd tegen andere ziektes, zoals Kennelhoest (Besmettelijke Hondenhoest), de ziekte van Weil (Leptospirose), Rabies (Hondsdolheid), de Ziekte van Lyme en Leishmania. Of deze vaccinaties aan te raden zijn, hangt af van de leefomstandigheden van de hond.
Vroeger werd aangeraden om elke hond ongeacht de leefomstandigheden elk jaar te vaccineren met de volledige cocktail-vaccinatie tegen de 3 kernziektes en daarnaast te vaccineren tegen Kennelhoest en de ziekte van Weil. Inmiddels is gebleken dat de weerstand tegen de 3 kernziektes na een correcte start van het vaccinatie-programma bij de meeste honden 3 jaar of langer aanhoudt. De vaccinatie tegen de 3 kernziektes elk jaar blijven herhalen is dus helemaal niet nodig! Er is steeds meer aandacht voor eventuele bijwerkingen van overmatig vaccineren en daarom raden wij niet aan om elke hond zomaar elk jaar de volledige cocktailvaccinatie te geven. Een titerbepaling biedt uitkomst om te kunnen meten of de hond nog voldoende antistoffen heeft.
Er zijn dus verschillende scenario’s mogelijk met betrekking tot het vaccineren van pups tegen Distemper, Hepatitis en Parvo:
1: U volgt het vaccinatieschema, eventueel aangevuld met een titerbepaling op 16 weken leeftijd om te controleren of de hond voldoende bescherming heeft opgebouwd uit de vaccinaties die gegeven zijn.
2: De fokker heeft de pups al laten vaccineren, maar u wilt doorgaan met titeren. Afhankelijk van de waardes uit de titerbepaling moet worden bepaald of deze van de eerste vaccinatie zijn of dat de pup nog bescherming van de moeder heeft.
3: De fokker heeft de pup al getiterd en u wilt daar mee door gaan. Afhankelijk van de waardes uit de titerbepaling wordt samen met u een plan opgesteld voor de volgende titerbepaling en/of vaccinatie.
De noodzakelijkheid van vaccinaties tegen de overige ziektes hangt af van de leefomstandigheden van de individuele hond.
Wij adviseren om alle honden die buiten komen wel jaarlijks te vaccineren tegen de Ziekte van Weil (leptospirose). Voor deze voor hond en gezin zeer gevaarlijke ziekte die o.a. via de urine van ratten wordt overgebracht is de titer-bepaling helaas niet functioneel en houdt de weerstand mogelijk slechts een jaar stand.
De jaarlijkse vaccinatie tegen Kennelhoest is raadzaam bij honden die vanwege contact met veel andere honden een verhoogd risico lopen en is daarnaast een vereiste voor veel pensions.
De vaccinatie tegen Rabiës (Hondsdolheid) is verplicht bij een reis naar het buitenland.
Pups worden in principe 3x gevaccineerd op 6, 9 en 12 weken (zie schema). Onder bepaalde omstandigheden is een latere booster-enting op 16 weken raadzaam (in overleg met de dierenarts).
De pup
Vaccinatie en ontworming
Pups moeten meerdere keren worden ontwormd en gevaccineerd. Wij hanteren het volgende schema:
-
2 weken leeftijd: ontworming
-
4 weken leeftijd: ontworming
-
6 weken leeftijd: ontworming, vaccinatie Puppy DP, chip (verplicht voor 7 weken leeftijd)
-
8 weken leeftijd: ontworming
-
9 weken leeftijd: vaccinatie ParvoC-L4
-
12 weken leeftijd: ontworming, vaccinatie DHP-L4
-
16 weken leeftijd: ontworming, titerbepaling
-
20 weken leeftijd: ontworming
-
24 weken leeftijd: ontworming
Vanaf een leeftijd van 6 maanden is het raadzaam om elke hond, afhankelijk van de leefomstandigheden maandelijks, 2x of 4x per jaar te ontwormen (wij hanteren de richtlijnen van de Esccap) en jaarlijks te vaccineren.
Gedrag: socialisatie, spelen en training
Pups worden geboren met hun oogjes en oortjes dicht. Wel kunnen zij al ruiken. Vanaf 10-14 dagen gaan de oogjes en de oortjes open, de pups kunnen nu ook zien en horen. Vanaf nu start de belangrijke socialisatieperiode. De pups moeten in contact komen met allerlei geluiden, materialen en geuren. Deze socialisatieperiode duurt tot ongeveer 12 tot 16 weken leeftijd. Er ligt dus een belangrijke taak bij de fokker van de pups om ze een goede start te geven en de eigenaar gaat hiermee verder wanneer de pup in huis is. De pups moeten wettelijk gezien tot een leeftijd van 7 weken bij de moederhond blijven. Maar het is wenselijk om de pup tot minimaal 8 weken bij de moeder te laten, soms wel langer. Wanneer de pup in huis komt start zoals gezegd een belangrijke taak voor de nieuwe eigenaar: het opvoeden van de pup. Wij raden aan om op puppycursus te gaan bij een goede hondenschool, zij kunnen u begeleiden en helpen met problemen waar u tegen aan loopt. Ook kunt u gebruik maken van ons puppyconsult programma. Door regelmatig met de pup langs te komen op te kliniek en verschillende handelingen te oefenen, leert de pup dat het best oké is bij de dierenarts.
Zoals eerder al vermeld hebben veel honden bepaalde werkeigenschappen. Tegenwoordig hebben we deze eigenschappen niet meer echt nodig, omdat de hond vaak geen werk meer hoeft te verrichten. Echter wanneer niet voldaan wordt aan de fysieke EN mentale behoeften die de hond heeft vanuit deze eigenschappen, kan de hond gedragsproblemen ontwikkelen. Zoek daarom naar een activiteit om samen met de hond te doen die jullie beiden leuk vinden. Ook hier kunnen wij of de hondenschool in adviseren.
Voeding
Goede voeding is essentieel voor een goede ontwikkeling en groei. Een pup van een klein ras heeft andere behoeftes dan een pup van een groot ras! U kunt onze assistente of dierenarts om advies vragen.
Chip
Chippen vergroot de kans op terugkeer bij vermissing en is verplicht bij alle pups geboren na 1 april 2013, bij reizen naar het buitenland en voor de verzekering. Lees meer...
Verzekering
U kunt uw pup verzekeren voor ziektekosten. Dit kan later flink schelen in de ziektekosten. Indien u met een pup of jonge hond op de jaarlijkse gezondheidscontrole afspraak komt, kunnen wij u een maand gratis verzekering van Figo aanbieden. Uw dier is gelijk verzekerd, dus mocht de hond in die maand ziek worden, dan worden de kosten (basispakket) vergoed. Besluit u om de verzekering aan te houden, dan vervalt uw maand wachttijd.
Naast Figo hebben wij ook goede ervaringen met de verzekeringen van Ohra
Sterilisatie
Indien u niet wilt fokken met uw teefje, raden wij aan haar om medische redenen te laten steriliseren. Lees meer...

Problemen met wisselen / Persisterende melktanden
Tussen de 3 en 7 maanden leeftijd worden als alles goed gaat de melktanden gewisseld en krijgt de hond het definitieve gebit. Met name bij kleine rassen en rassen met een korte snuit of een (andere) ontwikkelingsstoornis van de kaak , kan het gebeuren dat de melktanden aanwezig blijven op het moment dat de blijvende tanden ook reeds doorgekomen zijn. Dit resulteert in dubbele tanden. Meestal gebeurt dit bij de hoektanden en snijtanden.
De gevolgen
Wanneer deze afwijking niet wordt behandeld, resulteert dit uit eindelijk in blijvende problemen. Extra tanden en kiezen leiden o.a. snel tot ernstige ontstekingen van het tandvlees en steunweefsels van de kaak (parodontitis), hetgeen ook de volwasen wanden zal schaden!
De behandeling
De melktanden die niet zijn gewisseld, zullen moeten worden geëxtraheerd (“getrokken”). Dit gebeurt onder algehele narcose en kan het beste zo snel mogelijk plaatsvinden nadat het probleem is vastgesteld. (Dit is een van de redenen waarom wij jonge honden op een leeftijd van 6-7 maanden op een controle consult uitnodigen.)
Na de ingreep krijgt de hond voor enkele dagen pijnstillers mee. Het herstel verloopt in principe snel en probleemloos.
De oudere hond
Net zoals mensen worden honden tegenwoordig een stuk ouder dan vroeger. En net zoals oudere mensen, hebben
ook oudere honden speciale zorg en voeding nodig om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te behouden.
Veel oudere honden krijgen last van gebitsproblemen en artrose (gewrichtslijtage). Ook hartproblemen,
nierproblemen en tumoren komen vaak voor. Hoe eerder deze ziektes vastgesteld worden, hoe meer er aan gedaan
kan worden om het leven te verlengen en de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Wij raden daarom aan
om oudere honden 2x per jaar grondig te laten onderzoeken en minimaal 1x per jaar een bloedonderzoek te laten
verrichten, waarbij de belangrijkste organen worden gecontroleerd. Op deze manier kunnen we tijdig ingrijpen bij
afwijkingen en daardoor vaak grotere problemen voorkomen.
Verschijnselen om extra op te letten bij oudere honden zijn gewichtsverlies, meer drinken en plassen, braken,
strammer lopen en moeilijker opstaan, hoesten en een verminderd uithoudingsvermogen.
Vanaf een leeftijd van 7 jaar wordt voor de meeste rassen een senior-dieet geadviseerd.

Het gebit
Bij de pup komen de tanden door vanaf 3 weken leeftijd. Tussen de 3 en 7 maanden leeftijd worden de melktanden gewisseld en krijgt de hond het definitieve gebit. Dit bestaat uit 42 gebitselementen.

I=snijtanden / incisivi
C=hoektanden / canini
P=(valse) kiezen / premolaren
M=(echte) kiezen / molaren
Gebitsproblemen
Vrijwel alle honden krijgen te maken met gebitsproblemen. Soms al op jonge leeftijd door standafwijkingen of problemen met het wisselen, maar vaker later ten gevolge van tandsteen, slijtage of andere beschadigingen van de gebitselementen. Opvallende verschijnselen kunnen o.a. zijn: Stank uit de bek, verminderde eetlust, minder speelsheid, pijn, depressie, bloedingen en ontstekingen.
Tandvleesontsteking(gingivitis) en tandsteen
Tandplaque, wat dagelijks op de tanden en kiezen wordt gevormd, bestaat o.a. uit bacteriën en voedselresten. Het is een wit laagje wat met blote oog bijna niet zichtbaar is. De bacteriën zullen op den duur zorgen voor een ontsteking aan het tandvlees. Dit wordt gingivitis genoemd. Tandvleesontsteking is te herkennen doordat het tandvlees rood is en zelfs bij aanraking kan gaan bloeden. Gingivitis is omkeerbaar. Dit wil zeggen dat met een professionele gebitsreiniging en daarna goede home care van de eigenaar( bijv tandenpoetsen of T/D brokken van Hill's) het tandvlees zal gaan herstellen en doordat nieuw tandplaque geen kans heeft om terug te komen, het probleem dan ook opgelost is.
Op het moment dat tandplaque wat langer op de tanden en kiezen aanwezig is dan zal dit verkalken tot tandsteen. Tandsteen is duidelijk zichtbaar in de bek. Donkere aanslag met een ruw oppervlak. Door het ruwe oppervlak hecht er sneller weer tandplaque op en daardoor kan er in sommige gevallen hele brokken tandsteen vormen. Tandsteen is niet meer te verwijderen door bijvoorbeeld te poetsen, maar moet professioneel verwijderd worden. In deze fase kan het zeker zo zijn dat u als eigenaar het opmerkt door bijvoorbeeld een vervelende mondgeur bij uw hond.
Op de eerste foto ziet u een gebit met veel tandsteen, op de tweede foto zijn we halverwege de behandeling, al het tandsteen is met de scaler verwijderd. Op de derde foto is de gebitsbehandeling klaar, het gebit is schoon en gepolijst, er moest 1 kies getrokken worden.
Parodontitis
Op het moment dat er al tandvleesontsteking is ontstaan en er wordt niet ingegrepen, dan kan de ontsteking zich ook nog verder uitbreiden tot onder het tandvlees. Het parodontium zorgt er voor dat tanden en kiezen vast blijven staan in de kaak. Op den duur ontstaat er een pocket, een ruimte tussen de wortel van de tand/kies en het kaakbot, waarin nieuwe plaque en dus bacteriën de kans krijgen om zich op te hopen. Door de ontsteking die daar plaatsvindt raakt het kaakbot geïnfecteerd en kan er kaakbot verloren gaan. Ook trekt het tandvlees terug naar boven. Hierdoor komen tanden en kiezen los te staan in het kaakbot en wortels bloot te liggen.
Parodontitis is niet omkeerbaar. Wat betekend dat parodontitis in een vergevorderd stadium met losse tanden en kiezen niet meer te genezen is. Trekken van deze tanden is de enige therapie.
Daarnaast is het van groot belang om onder het tandvlees en de pockets heel goed te reinigen tijdens een professionele reiniging en dentale röntgenfoto's te maken om de kwaliteit van het kaakbot te kunnen beoordelen.
Wordt na deze behandeling gestart met home care, dan is het proces stabiel te houden. Parodontitis is zeer te merken aan de geur uit de bek, zichtbaar zijn van losse tanden en/of kiezen. Daarnaast is het een pijnlijk proces voor uw hond!
Persisterende melktanden
Zoals eerder genoemd worden pups geboren zonder tanden en komt het melkgebit door vanaf
een leeftijd van 3 weken. Het wisselen naar het blijvende gebit gebeurt tussen
de 3 en 7 maanden leeftijd.
Soms zien we problemen tijdens het wisselen, de melktanden worden dan niet vervangen door
de volwassen tanden, maar de volwassen tand komt naast de melktand door. Dit komt voornamelijk
voor bij de kleinere hondenrassen. Dit worden persisterende melktanden genoemd.
In de praktijk wordt het vaak gezien bij de hoektanden. Aangezien er geen ruimte is voor bijvoorbeeld
twee hoektanden in de bek, zal de blijvende hoektand in een afwijkende stand gaan staan en kan
bijvoorbeeld in de lip of het gehemelte prikken.
Daarom is het belangrijk om de melkhoektand te verwijderen, dit is alleen mogelijk door middel
van een extractie. Bij het op tijd verwijderen van deze melktanden komen de blijvende tanden niet
in het gedrang en is bijvoorbeeld een beugel in de toekomst niet van toepassing.
Bij de puppy consulten letten de paraveterinairen hier ook op bij de inspectie van het gebit.
Slijtage / trauma
Wat slijtage op de tanden en kiezen bij oudere honden is normaal. Deze slijtage ontstaat geleidelijk door het langs elkaar schuren van de tanden tijdens het kauwen.
Maar ook het kauwen op takken en speeltjes kan daaraan bijdragen. Er zijn ook honden die stenen in de bek nemen en hier op kauwen, de slijtage is in deze gevallen erger.
De beruchte tennisbal speelt hierin ook een grote rol. Het oppervlak van de tennisbal wordt door zijn structuur schuurpapier op het moment dat hier zand aan blijft kleven door nattigheid/speeksel. In sommige gevallen is de slijtage zo erg dat het wortelkanaal bloot komt liggen. Dit is zeer pijnlijk en dient behandeld te worden.
Tandvleeswoekeringen
Epuliden wordt het genoemd: een teveel aan tandvlees aanwezig in de bek. Meestal zijn deze woekeringen goedaardig, maar ondanks dat kunnen zij wel voor problemen zorgen in de bek. Bij een grote woekering kan de hond of kat erop bijten tijdens eten. Of er blijft veel tandplaque achter zitten wat voor de tanden op den duur weer voor de problemen kan zorgen zoals bovenstaand beschreven.
Het is mogelijk om tijdens de behandeling een stukje weefsel van deze woekering op te sturen naar het laboratorium om zeker te weten of het goedaardig is.
Trauma
Door een ongeluk kunnen tanden afbreken. Dit kan bijvoorbeeld ook ontstaan bij een ruw spel, botsing etc. Dit kan variëren van een klein puntje tot aan een tand waar een grote scherf van af is gebroken. Het gevaar daarvan is dat het wortelkanaal open kan komen te liggen waardoor vuil naar binnen kan. Een open wortelkanaal is pijnlijk. Wanneer bacteriën van buitenaf de kans krijgen om het open wortelkanaal binnen te gaan, is er een grote kans op abcesvorming in de kaak. Bij een fikse ontsteking is het ook zichtbaar aan de buitenkant. De hond kan dan namelijk een dikke wang krijgen of een klein wondje. Dit kleine wondje wordt een fistel genoemd en is niets meer dan een uitgang voor het vuil van de ontsteking wat het lichaam zelf heeft gecreëerd om kwijt te kunnen raken.
Bij het opmerken van afgebroken tanden of kiezen in de bek van uw hond is het altijd raadzaam dit te laten controleren door de dierenarts.
Preventie
Tandenpoetsen
Net zoals bij ons wordt er dagelijks een laagje tandplaque gevormd op de tanden en kiezen welke we, zelfs twee x per dag, verwijderen met de tandenborstel.
Het mechanisch verwijderen van de plaque is de meest doeltreffende manier om verdere gebitsproblemen te voorkomen in de toekomst.
In het kader van preventie staat tanden poetsen dan ook op nummer 1.
Het beste is om dit aan te leren vanaf pup of kitten, maar ook dieren die al wat ouder zijn kunnen het nog aangeleerd krijgen! Voor zowel het jonge dier als het wat oudere is het wel van belang het tandenpoetsen langzaam op te bouwen.
Voor katten kan het erg fijn zijn om een speciale kattentandenborstel aan te schaffen welke gevormd is naar de bek van een kat.
Tijdens onze puppy consulten wordt dit onderwerp ook nog toegelicht en indien u wenst samen met u gedaan stap voor stap. Wij verkopen in de praktijk speciale tandpasta en tandenborstels voor hond en kat.
Mocht u alleen informatie willen over het tandenpoetsen en de verdere gebitsverzorging, is er ook de mogelijkheid alleen hiervoor een afspraak te maken bij onze ervaren paraveterinair.






Stap 1: Zorg voor een rustige omgeving zonder al te veel afleiding. Stap 2: Leer de hond om op een matje of kleedje te zitten, hier vindt de beloning plaats.

Stap 3: Leer de hond dat u zijn bek mag vasthouden en gebruik hierbij het commando “tandjes kijken”. Dit is een onderdeel apart en dient in kleine stapjes aangeleerd te worden, waarbij elk stapje beloont wordt.

Wat heeft u nodig? – Kleedje waar de hond zich vertrouwd op voelt – Beloningssnoepjes – Hondentandpasta met een lekker smaakje – (Vingerborsteltje) – Tandenborstel met zachte haren

Stap 1: Zorg voor een rustige omgeving zonder al te veel afleiding. Stap 2: Leer de hond om op een matje of kleedje te zitten, hier vindt de beloning plaats.
Royal Canin Dental brokken
In een enkel geval zien we dat bij sommige honden en katten het tandenpoetsen
aanleren niet lukt, ondanks met geduld en eventuele begeleiding. Er is dan nog een optie
om uw huisdier Royal Canin Veterinary Diet Dental brokken te geven.
De brokken hebben een speciale structuur waardoor bij het kauwen het mechanisch
verwijderen van de tandplaque door de tandenborstel wordt nagebootst.
Dit voer is wetenschappelijk bewezen en heeft goede resultaten. Uiteraard is het advies
om daarnaast geen natvoer te geven en/of de brokken zachter of kleiner te maken met water.
Voor de kleine hondenrassen is er een mini variant op de markt.
Regelmatige controle
Wij adviseren minimaal 2 keer per jaar het gebit van uw hond te laten controleren, dit kan bij 1
van onze paraveterinairen. Hierdoor kunnen we een langdurige behandeling onder narcose voor zijn.
Twijfelt u over de conditie van het gebit van uw hond of kat? Schroom dan niet om
contact op te nemen!


Artrose
Bijna elke oudere hond krijgt op den duur last van artrose (gewrichtslijtage). Bij artrose treden er veranderingen op aan het kraakbeen en bot van de gewrichten, waardoor bewegen steeds pijnlijker wordt.
Verschijnselen van artrose zijn stijfheid en kreupelheid (vooral tijdens het begin van het uitlaten), moeite met gaan staan en liggen, minder enthousiasme met uitlaten en langzamer meelopen en pijn. Fanatieke honden lijken tijdens het spelen de pijn vaak te vergeten, maar hebben de dag daarna vaak extra last.
Artrose ontstaat meestal bij wat oudere honden, maar kan ook eerder optreden na bijvoorbeeld een ongeluk of gewrichtsoperatie.
Wanneer er niet wordt ingegrepen, worden de pijnklachten steeds erger. Door een aantal maatregelen kan de pijn gelukkig sterk verminderd worden en kan de kwaliteit van leven sterk toenemen.
Maatregelen bij artrose kunnen afhankelijk van de ernst bestaan uit:
-
Speciale voeding: Mobility van Royal Canin
-
Voedingssupplementen zoals Doils visolie of Flexadin advanced
-
Verantwoord bewegen
-
Ontstekingsremmers / pijnstillers voor honden
-
Maandelijks een injectie met Librela
-
Voorkomen van overgewicht



De Librela injectie is in 2021 nieuw op de markt gekomen en remt de overdracht van pijnprikkels uit het gewricht aan de zenuwcellen. Op die manier wordt de vicieuze cirkel doorbroken en zal de hond minder pijn ervaren. Librela is een injectie welke onder de huid wordt toegediend (net als bij een vaccinatie) en moet maandelijks herhaald worden. Na 2 maanden wordt het maximale resultaat bereikt. Librela kan veilig worden gegeven, het is geen belasting op de organen zoals dat bij NSAID's wel zo kan zijn.

Sterilisatie en castratie
Sterilisatie
Teefjes van de meeste rassen zijn gemiddeld 2x per jaar loops. Bij elke loopsheid neemt de kans op borstkanker en afwijkingen van de baarmoeder toe. Om dit risico zo laag mogelijk te houden, raden wij aan om teefjes waarmee niet gefokt gaat worden, te steriliseren. Wij adviseren om een teefje één keer loops te laten worden en om 3 maanden na de loopsheid de afspraak voor de sterilisatie in te plannen.
De operatie zelf
Voorafgaand aan de operatie wordt de hond uiteraard lichamelijk onderzocht. Wij geven er de voorkeur aan dat het baasje bij de hond blijft tot deze in slaap is gevallen. De narcose-middelen worden in principe direct in een ader in de voor- of achterpoot toegediend (dit is veel minder pijnlijk dan de ouderwetse prik in de spier, veroorzaakt geen misselijkheid en werkt bovendien veel sneller). Zodra de hond in slaap gevallen is, wordt ze geïntubeerd (adembuis in luchtpijp geplaatst) en wordt de bewaking gestart (tijdens de gehele narcose worden de hartslag, zuurstofspanning, ademhaling en temperatuur gecontroleerd).
Tijdens de operatie worden door een sneetje van slechts enkele centimeters beide ovaria (eierstokken) verwijderd. De baarmoeder wordt tegenwoordig in principe niet meer verwijderd, tenzij er zichtbare afwijkingen aanwezig zijn. Vervolgens wordt de buik weer gesloten, waarbij de huidhechtingen in principe allemaal onder de huid worden gelegd (deze manier van hechten voorkomt het kapot likken van de knoopjes en geeft een mooier litteken).
Nazorg
Wij geven er de voorkeur aan dat het baasje bij de hond is als deze bijkomt uit de narcose. Zo wordt zij niet in een vreemde omgeving met vreemde mensen wakker, waardoor zij niet in paniek raakt. U kunt lekker met uw hond in de wachtkamer of een van onze spreekkamers (afhankelijk of deze beschikbaar zijn) zitten, terwijl de hond verder wakker wordt. Zodra zij stabiel op de pootjes kan staan en kan lopen mag zij mee naar huis. De nazorg bestaat uit het geven van pijnstillers gedurende enkele dagen. De ouderwetse kraag is in principe niet nodig. Wel is het verstandig om de hond gedurende een aantal dagen aan de riem uit te laten, niet te laten springen of zwemmen. Na 10-14 dagen mag u op een kosteloze nacontrole komen.
Na de sterilisatie hebben de meeste honden wat minder voeding nodig vanwege een wat veranderde stofwisseling. Honden die hetzelfde blijven eten en bewegen, worden daardoor soms te dik.
Castratie
De reu kan worden gecastreerd indien dit wenselijk is vanwege gedragsproblemen (agressie, weglopen) of vanwege gezondheidsproblemen (prostaatproblemen, voorhuidsontsteking). Wanneer u uw reu wilt laten castreren zullen de assistente en dierenarts altijd een aantal vragen stellen om erachter te komen of een van deze problemen bij uw hond spelen. Vaak wordt gedacht dat bijvoorbeeld de agressie naar andere honden door dominantie komt. Tegenwoordig is de dominantietheorie achterhaald en is er vaker sprake van angstagressie. Wanneer de reu dan gecastreerd wordt, kan de angstagressie alleen maar erger worden. Vaak raden wij aan om eerst het Suprelorin implantaat te proberen om te kijken wat het effect van de castratie zou zijn. Het Suprelorin implantaat is een staafje dat met een naald onder de huid wordt ingebracht. Na ongeveer 6 weken kunt u het effect van de castratie merken, hoewel het gedrag van de hond de eerste 2 weken kan verslechteren. Houdt u hier rekening mee. Eventueel kan tijdens deze periode door middel van training het gedrag omgebogen worden tot gedrag dat wel gewenst is.
Wanneer het Suprelorin implantaat het gewenste effect had, kan eventueel worden overgegaan op de definitieve chirurgische castratie.
De operatie zelf
Voorafgaand aan de operatie wordt de hond uiteraard lichamelijk onderzocht. Wij geven er de voorkeur aan dat het baasje bij de hond blijft tot deze in slaap is gevallen. De narcose-middelen worden in principe direct in een ader in de voor- of achterpoot toegediend (dit is veel minder pijnlijk dan de ouderwetse prik in de spier, veroorzaakt geen misselijkheid en werkt bovendien veel sneller). Zodra de hond in slaap gevallen is, wordt hij geïntubeerd (adembuis in luchtpijp geplaatst) en wordt de bewaking gestart (tijdens de gehele narcose worden de hartslag, zuurstofspanning, ademhaling en temperatuur gecontroleerd). Tijdens de operatie worden door een sneetje van slechts enkele centimeters beide testikels verwijderd. De huid wordt daarna weer gesloten en onderhuids gehecht om een teveel aan irritatie en likken te voorkomen. Vervolgens krijgt de hond een injectie om de narcose weer op te heffen.
Nazorg
Wij geven er de voorkeur aan dat het baasje bij de hond is als deze bijkomt uit de narcose. Zo wordt hij niet in een vreemde omgeving met vreemde mensen wakker, waardoor hij niet in paniek raakt. U kunt lekker met uw hond in de wachtkamer of een van onze spreekkamers (afhankelijk of deze beschikbaar zijn) zitten, terwijl de hond verder wakker wordt. Zodra hij stabiel op de pootjes kan staan en kan lopen mag hij mee naar huis. De nazorg bestaat uit het geven van pijnstillers gedurende enkele dagen. De ouderwetse kraag is in principe niet nodig. Wel is het verstandig om de hond gedurende een aantal dagen aan de riem uit te laten, niet te laten springen of zwemmen. Na 10-14 dagen mag u op een kosteloze nacontrole komen.
Na de castratie hebben de meeste honden wat minder voeding nodig vanwege een wat veranderde stofwisseling. Honden die hetzelfde blijven eten en bewegen, worden daardoor soms te dik.
Parasieten
Vlooien
Vlooien veroorzaken klachten van jeuk tot heftige allergische reacties. Daarnaast veroorzaken vlooien
lintworm-besmettingen. In onze kliniek kunt u de effectiefste en veiligste middelen tegen vlooien kopen,
bijvoorbeeld in de vorm van een maandelijkse pipet of smakelijke tablet.
Teken
Teken zuigen bloed bij mens en dier en brengen een aantal gevaarlijke ziektes over, zoals de ziekte van Lyme
en Babesiosis. Effectieve middelen zijn de Scalibor-band en de pipetjes van Vectra 3D. Ook kunnen teken met
een tekentang worden verwijderd. Sinds kort is er een vaccinatie tegen de ziekte van Lyme beschikbaar.
Wormen
Doordat de eitjes van spoelwormen zich overal overal bevinden ( in de grond, in de aarde, in zandbakken en
op straat), komen besmettingen met wormen vaak voor bij honden. Spoelwormen veroorzaken ziektes bij
zowel huisdieren als kinderen! Daarom is het verstandig om uw volwassen hond minimaal 4x per jaar te
ontwormen (de precieze frequentie hangt af van het dieet en leefomstandigheden)
Jonge honden moeten elke maand ontwormd worden.
Via vlooien of door het eten van bijvoorbeeld muizen, kunnen honden ook besmet worden met lintwormen.
Meestal zijn bij een lintwormbesmetting kleine stukjes (‘rijstkorrels’) onder de staart of in de ontlasting te zien.
In het buitenland komen meer gevaarlijke worm-infecties voor, zoals infecties met hartworm en de
vossenlintworm.
Spoelwormen en hartworm worden effectief behandeld met Milbemax-tabletten of Stronghold pipetjes.
Lintwormen worden effectief behandeld met Milbemax-tabletten.
Leishmania
Leishmania vormt vooral een risico in het middellandse zeegebied en in Latijns-Amerika. De parasiet die deze
ziekte veroorzaakt wordt overgebracht door zandvliegen. Leishmania veroorzaakt een ernstige
en soms dodelijke ziekte!
Het risico op het oplopen van Leishmania wordt verkleind door na zonsondergang niet meer met de hond
buiten te komen. Verder schrikt de Scalibor Protectorband gedurende 5 tot 6 maanden de zandvliegen af.
Gelukkig is er sinds kort ook een vaccinatie tegen Leishmania.
Mijten
Er zijn meerdere soorten mijten die klachten kunnen veroorzaken. In Nederland zien we meestal problemen
met de haarfollikelmijt Demodex (veroorzaakt puppy-schurft) en de oormijt (veroorzaakt heftige oorontsteking).





Identificatie chip
De chip is de meest betrouwbare manier om een dier te kunnen identificeren. Chippen was al verplicht wanneer uw hond of kat mee ging naar het buitenland en wanneer U een ziektekosten-verzekering wilde afsluiten. Sinds april 2013 is het echter sowieso verplicht geworden om alle honden die er Nederland bijkomen te laten chippen en registreren. Dit houdt ten eerste in dat alle honden die worden geïmporteerd uit het buitenland reeds gechipt moeten zijn en binnen 2 weken in Nederland geregistreerd moeten worden. Ten tweede moeten alle pups die na 1 april 2013 geboren zijn in Nederland, binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte geregistreerd worden bij een databank. Per 1 november 2021 zijn er nieuwe regels bij gekomen. Deze regels houden in dat de chip van de hond gekoppeld moet zijn aan een Europees paspoort, deze moeten samen geregistreerd staan bij een aangewezen portaal. Fokkers dienen daarom van tevoren een UBN-nummer aan te vragen. Ook dieren die uit het buitenland worden geïmporteerd dienen in het bezit te zijn van een Europees paspoort en binnen 2 weken via de dierenarts te worden geregistreerd. Eigenaren die een hond uit het buitenland importeren dienen ook eerst een UBN-nummer aan te vragen.
Voor meer informatie, zie de website van het LICG.
Naast deze verplichtingen, is het ook gewoon heel verstandig en veilig om uw huisdier te laten chippen. Chippen vergroot de kans namelijk enorm dat U uw huisdier weer terugkrijgt na vermissing.
Bij hond, kat en fret wordt de chip (ter grote van een flinke rijstkorrel) door middel van een injectie onder de huid bij de schouderbladen ingebracht.
Ook vogels kunnen een chip krijgen. Dit is bij vogels zonder vaste voetring de enige officiële manier om ze te kunnen identificeren.
Voor vogels en erg kleine/jonge dieren gebruiken wij een nieuwe, extra kleine chip; Hierdoor is het ongemak voor de patiënt kleiner bij het inbrengen.
Op reis buitenland
Wanneer U uw huisdier meeneemt naar het buitenland, moet U van tevoren een aantal zaken geregeld hebben. Per land kunnen de regels verschillen.
Voor de meeste landen binnen de EU wordt geëist dat uw huisdier
-
Een officieel Europees dierenpaspoort heeft
-
Gevaccineerd is tegen rabiës (hondsdolheid)
-
Een chip of goed leesbare tatoeage heeft
Sommige andere landen stellen echter meer eisen, deze eisen staan overzichtelijk op de website van het LICG
Vraag ons tijdig om advies bij reisplannen, want voor sommige landen moeten de voorbereidingen reeds 8 maanden van te voren worden gestart!
Vergeet ook niet om uw huisdier extra te beschermen tegen schadelijke parasieten (teken, wormen, Leishmania; lees meer over parasieten bij hond en kat). Ook hiervoor kunt U bij ons terecht voor advies.
Een optimale voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier. Goede voeding speelt een belangrijke rol bij
het voorkómen of behandelen van lichamelijke problemen.
Vanwege de hoge kwaliteit adviseren wij om uw gezonde huisdier voeding van Hill's VetEssentials of Royal Canin te geven.
Voor veel ziektes bestaat er speciale ondersteunende voeding. U kunt hierover informatie krijgen van de dierenarts.
Bij ons verkrijgbaar zijn:
Royal Canin Veterinary Care Nutrition: onderhoudsvoeding voor kitten, volwassen kat en oudere kat
Royal Canin Veterinary Diet: dieetvoedingen in te zetten bij diverse ziektes
Hill's Vetessentials: onderhoudsvoeding voor kitten, volwassen kat en oudere kat
Hill's Youthfull Vitality: onderhoudsvoeding speciaal samengesteld voor de oudere kat
Hill's Prescription Diet: dieetvoedingen in te zetten bij diverse ziektes
Voeding




Patella luxatie

Linker afbeelding: De patella ligt normaal in de groeve
Rechter afbeelding: De knieschijf ligt buiten de groeve (patellaluxatie)
De patella, oftewel de knieschijf, is een stukje bot dat vast ligt in de kniepees. Tijdens het strekken en buigen van de knie glijdt de knieschijf bij gezonde dieren door een kraakbeengootje, de trochlea, aan de voorzijde van de knie. Bij dieren met een patella luxatie schiet de patella afhankelijk van de ernst van de aandoening af en toe uit deze groeve of ligt de patella continu buiten de groeve. Door de afwijkende belasting van het knie-gewricht en het over de rand van de trochlea schuren door de knieschijf treedt er steeds meer slijtage op in de knie.
Patella luxatie is meestal het gevolg van erfelijke aanleg, maar kan ook door bijvoorbeeld een ongeluk veroorzaakt worden. De patella luxatie treedt het meest op bij kleine hondenrassen zoals chihuahua’s en kleine terriërs, alsook bij bepaalde raskatten zoals bijvoorbeeld de Abessijn en Maine Coon. Echter ook grotere honden en niet-raskatten kunnen een patella luxatie hebben. Omdat de patella luxatie meestal erfelijk is, is het af te raden om te fokken met dieren met patella luxatie.
Patella luxatie komt voor in 4 verschillende gradaties, waarbij graad 1 het minst ernstig is.
Graad 1: De knieschijf ligt in principe netjes in de groeve, maar kan er wel uitgeduwd worden.
Graad 2: De knieschijf schiet geregeld spontaan uit de groeve.
Graad 3: De knieschijf ligt continu buiten de groeve, maar is wel tijdelijk terug te duwen.
Graad 4: De knieschijf ligt continu buiten de groeve en is niet meer terug te duwen.
Symptomen
De verschijnselen van de patella luxatie hangen af van de gradatie van de patella luxatie. Graad 1 geeft vaak nauwelijks klachten, graad 2 geeft op jongere leeftijd vaak een wisselende kreupelheid ( en op latere leeftijd vaak continu klachten t.g.v. slijtage/artrose van de knie). Dieren met een graad 3 of 4 patella luxatie lopen continu kreupel/afwijkend.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld door lichamelijk onderzoek door de dierenarts, soms in combinatie met röntgenfoto’s.
Behandeling
De behandeling van een patella luxatie bestaat uit een orthopedische operatie die er op gericht is om de knieschijf op de juiste wijze door de groeve te laten glijden. Dit wordt meestal bereikt door o.a. de groeve dieper te maken en de aanhechtingsplaats van de kniepees op het scheenbeen te verplaatsen. De prognose is het beste als de ingreep op relatief jonge leeftijd wordt uitgevoerd, omdat er dan nog de minste slijtage is opgetreden.
De prognose na de ingreep is over het algemeen erg goed.