top of page
Vuurwerkangst bij dieren

Ieder baasje wil natuurlijk dat zijn of haar dier niet bang is, al helemaal niet tijdens een feestelijke gebeurtenis als oud en nieuw. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk.

Pups en jonge honden
Veel pups en jonge honden zijn nog niet bang voor harde geluiden en vuurwerk. Er is echter een fase waarin zij wel angsten kunnen ontwikkelen, dit gebeurt als ze ongeveer tussen 4 tot 6 en 12 maanden oud zijn. Als eigenaar heeft u dus een belangrijke taak om uw hond hierin te begeleiden om te voorkomen dat de hond bang wordt. Dit kunt u in eerste instantie doen door te trainen met bijvoorbeeld een vuurwerk CD. Speel de CD eerst in een laag volume af terwijl u iets leuks doet met de hond of als hij bijvoorbeeld aan het eten is. Verhoog het volume langzaam gedurende de trainingssessies. Voorkom dat de hond schrikt.
Houdt tijdens de periode waarin er vuurwerk wordt afgestoken uw hond aan de lijn en laat hem alleen los in een veilige omgeving.
Tijdens oud en nieuw zelf kunt u een vuurwerkdoos voor uw hond maken. Verzamel in de weken voorafgaand aan oud en nieuw kleine kartonnen doosjes, eierdoosjes en wc- en keukenrollen. U kunt hier op oudejaarsavond brokjes in en tussen verstoppen die de hond dan moet zoeken. De hond is bezig met iets leuks en zal het leuke associëren met vuurwerk.

Volwassen honden die niet bang zijn

Houdt de hond tijdens de periode waarin er vuurwerk wordt afgestoken aan de lijn en laat hem alleen los in een veulige omgeving. Ook een hond die niet bang is kan schrikken!

Laat de hond op oudejaarsavond zelf een plekje zoeken waar hij of zij prettig kan liggen. Geef hem of haar bijvoorbeeld iets lekkers om op te kluiven.

Honden die bang zijn: lange termijn aanpak

Is uw hond al bang voor vuurwerk dan is dat natuurlijk heel vervelend voor zowel uw hond, maar ook voor u als eigenaar zijnde. Vaak voel je je machteloos om je hond zo angstig te zien, maar er zijn wel dingen die u kunt doen om uw hond te steunen.

Belangrijk is dat uw hond zich veilig bij u voelt, wordt daarom niet boos op hem als hij angstig is. Ga er ook niet vanuit dat de angst verdwijnt, het hoort bij uw hond, wel zou het fijn zijn als de hond minder in paniek schiet bij het horen van knallen en leert om met de angst om te gaan.

Begin daarom al in februari met trainen. Doe dit onder begeleiding van een gediplomeerd gedragstherapeut. Ga geen groepstraining aan, het is dan onmogelijk om op het tempo en niveau van uw hond te trainen.

Eventueel kunnen voedingssupplementen, feromonen of zelfs medicatie je hond hierin ondersteunen. Meer hierover vindt je onder het kopje ondersteunende middelen en medicatie.

Honden die bang zijn voor vuurwerk: op de avond zelf
Meestal proberen honden die bang zijn voor vuurwerk zich ergens te verstoppen. De hond kan op die veilige plek beter met zijn angst omgaan. Dwing je hond daarom niet om op een plek te liggen die jij als veilig hebt bestempeld, meestal kiest de hond deze plek zelf. Maak van deze plek een holletje waar de hond zich lekker in kan terugtrekken.

Zoekt je hond steun bij jou (denk aan opspringen, op schoot kruipen, tegen je aan staan), negeer hem dan niet en duw hem ook niet weg. Geef hem steun door hem bij je te laten liggen, je hand op hem te leggen en gezellig met hem te kletsen. Je schenkt hiermee aandacht aan de hond zelf en niet aan zijn angst, ga hem dus niet troosten of uitgebreid aanhalen.

Houdt ramen en deuren dicht om naar buiten vluchten te voorkomen, doe de gordijnen dicht en zet de radio of tv aan. Blijf bij de hond, ook om 0,00 uur.
 

Ondersteunende middelen en medicatie

– Thundershirt: Het thundershirt is een romper, wat strak om het lijfje van de hond zit, vergelijkbaar met inbakenen van baby’s. Honden kunnen hierdoor rustiger worden.

– Adaptil tabletten, verdamper of halsband: Feromonen zijn geursignalen die door leden van dezelfde diersoort worden gebruikt om te communiceren. Een zogende teef produceert een feromoon, het zogenaamde Dog Appeasing Pheromone (D.A.P.), gedurende 3 tot 5 dagen na de geboorte van de pups. Dit feromoon komt via de neus binnen en helpt om de pups te kalmeren en gerust te stellen. De geruststellende eigenschappen van dit feromoon blijven behouden als honden volwassen zijn. Het feromoon dat Adaptil® gebruikt, is een replica van het feromoon dat moederhonden van nature uitscheiden naar hun puppy’s net na de geboorte om hen gerust te stellen en de band tussen moeder en kroost te versterken. Wanneer dit feromoon wordt verspreid door Adaptil®-producten, kan dit nog steeds hetzelfde kalmerende effect hebben op volwassen honden in stressvolle situaties.
Geef de tablet(ten) twee uur voor aanvang van de verwachte, uitdagende gebeurtenis. Indien nodig, kun je zes uur later de tabletten nogmaals toedienen. De tabletten kunnen gemakkelijk worden toegediend met of zonder voedsel. Voor het beste resultaat, wordt in sommige situaties (zoals angst voor hard lawaai) aangeraden om de Adaptil Tabletten te gebruiken in combinatie met een verdamper. De verdamper dient ten minste 2 weken van te voren en een week na oud en nieuw actief te blijven.

– Zylkène: Zylkène is een voedingssupplement gebaseerd op een melkeiwit. Zylkène helpt de hond om te gaan met veranderingen of stressvolle situaties. Het bezorgt de hond een ontspannen gevoel zonder dat het suf wordt. Zylkène werkt bij dieren die nog geen stress ervaren al na 1-2 dagen, maar bij dieren met chronische stress duurt het ongeveer een maand voordat het middel zijn optimale werking heeft bereikt.
– Sileo: Sileo is een gel die op het wangslijmvlies aangebracht moet worden voordat het dier angstig is. Het remt de prikkeloverdracht van de angstprikkel. Op die manier is het middel ook geschikt om in te zetten tijdens training. Dit middel verdoofd uw hond niet. Het middel kan niet gebruikt worden bij honden jonger dan 16 weken en ouder dan 17 jaar. En niet bij honden met hart-, lever-, of nierproblemen.

– Pexion: Pexion zorgt ervoor dat de receptoren voor het neurotransmitter GABA worden geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat zenuwcellen beter met elkaar kunnen communiceren zodat de kortsluiting in de hersenen verminderd wordt. Op deze manier wordt de angst geremd.

Geef nooit zomaar medicatie en/of doseringen van andere dieren aan uw dier. Het is belangrijk om de medicatie en dosering aan te passen aan het individuele dier om het veilig en verantwoord te kunnen gebruiken. Daarom zullen wij bij het uitrekenen van de dosering om een recent lichaamsgewicht vragen.

Via de volgende link vindt u nog meer tips: https://www.doggo.nl/artikelen/probleemgedrag/is-jouw-hond-bang-voor-vuurwerk/

Vuurwerkangst bij katten
- Zorg ervoor dat uw kat zich kan terugtrekken op een voor uw kat rustige plek in huis en vergeet niet om ook een kattenbak in die ruimte neer te zetten. Als uw kat onder een bed of de bank kruipt laat hem dan rustig daar zitten tot het vuurwerk voorbij is. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest veilig.
- Laat de radio en/of tv aan staan, zodat het geluid van het vuurwerk minder opvalt.
- Doe overal de gordijnen dicht en laat het licht aan, dan vallen de lichtflitsen minder op.
- Houd ramen en deuren gesloten zodat de kat niet naar buiten kan vluchten en vergeet het kattenluikje niet op slot te doen of er iets voor te zetten.
- Houd uw kat binnen. Heeft u een kat die regelmatig buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen, liefst al een paar dagen van te voren, omdat er vóór oudejaarsdag al vuurwerk wordt afgestoken. Als u een kattenluikje heeft, sluit dit dan goed af. Let ook op dat uw kat niet kan ontsnappen als er mensen in en uit lopen met vuurwerk afsteken e.d. ’s nachts.
- Zorg dat uw kat gechipt EN geregistreerd is. Als uw kat toch ontsnapt naar buiten, dan kan hij sneller worden opgespoord.

Ondersteunende middelen en medicatie
Als uw kat erg bang is, kan het verstandig zijn om extra hulpmiddelen in te zetten:
- Feromonentherapie: Feromomen zijn geruststellende geurstoffen en worden geproduceerd door de huid (zweet, talgklieren en slijmvliezen), de urinewegen en genitaliën. Bij de dierenarts is de Feliway feromonenverdamper verkrijgbaar. Deze feromonenverdamper verspreidt stoffen die overeenkomen met de natuurlijke geruststellende gezichtsferomonen van de kat. De meeste katten worden hier rustig van. Plaats de verdamper minimaal 2 weken voor de jaarwisseling in het stopcontact. Laat de verdamper na Oud en Nieuw nog minimaal een week in het stopcontact zitten.
- Voeding/voedingssupplementen: Er is van Royal Canin voor de kat een dieetvoeding op de markt "Royal Canin Calmdiet" (bevat o.a. alfa-casozepine en L-triptofaan) die een rustgevend effect heeft bij de kat. Voor een goed effect tijdens oud en nieuw is het wel aan te raden hier op tijd mee te beginnen (een aantal weken van te voren). Zoals bij iedere voerovergang geldt ook hier doe het geleidelijk. (NB: geef nooit in een keer een andere brok, de darmbacteriën die een rol spelen bij de vertering hebben tijd nodig om zich aan te passen).
Ook zijn er meerdere voedingssupplementen voor de kat op de markt met een vergelijkbare werking: Zylkene (bevat alfa-casozepine) en Telizen (bevat L-theanine). Ook hiervoor geldt voor een goed effect: begin op tijd met geven.
- Medicatie:
Clomicalm kan ingezet worden om katten minder angstig te maken, dit is een medicijn, wat onder een van de antidepressiva valt. Het wordt off-label-use gebruikt bij katten, dit betekent dat het niet geregistreerd staat voor gebruik bij katten. Er worden echter wel goede resultaten mee geboekt. Met de medicatie moet minimaal 1 maand van te voren worden gestart om een goed resultaat te bereiken.
Geef nooit zomaar medicatie en/of doseringen van andere dieren aan uw dier. Het is belangrijk om de medicatie en dosering aan te passen aan het individuele dier om het veilig en verantwoord te kunnen gebruiken. Daarom zullen we bij het uitrekenen van de dosering om een recent lichaamsgewicht vragen.

Vuurwerk en uw vogel
Vogels kunnen ook schrikken en bang zijn van het vuurwerk. Om de jaarwisseling ook voor uw vogels prettig te laten verlopen, kunt u een aantal dingen doen:

- Doe de gordijnen dicht, zodat de flitsen aan het zicht worden onttrokken.
- Zet de radio of tv aan om het geluid van de knallen te overstemmen.

- Zorg ervoor dat de kooi goed is afgesloten, zit uw vogel vrij op een speelboom, zorg er dan voor dat hij zich niet kan verwonden als hij eraf vliegt, houdt deuren en ramen gesloten om te voorkomen dat de vogel kan ontsnappen

- Dek buitenvolières af om te voorkomen dat er stukken vuurwerk in kunnen komen. Dit geldt ook voor andere dieren die in buitenhokken worden gehouden!

bottom of page